Passa al contingut principal

ARRÒS NEGRE AMB CALAMARS (O SÍPIA)


Aquesta recepta es la original del llibre de Ferran Adrià que es diu 'The Family Meal: Home Cooking with Ferran Adrià' en anglés. Jo l'he tingut que adaptar, doncs aquí a Australia es difícil de trobar sípia en llocs petits, i llavors he fet servir calamars. També ja tenia fet un fumet de peix al congelador, així que he fet servir aquest. Però, si que he fet un sofregit amb herbes fresques en lloc de seques, perquè m'agraden mes així, i a la picada tambe hi he posat mes alls i hi he afegit l'oli al final. Ahir ens el vàrem menjar tal cual, pero avui fare una mica d'all i oli per acompanyar-lo. Es una recepta molt bona pero porta una mica de feina si tens que fer tota la preparació el mateix dia, lo millor es fer-ho abans i després es molt fàcil. Bon profit!

Per fer l'arròs cal tenir preparats el brou de peix, el sofregit i la picada. Les instruccions i els ingredients per seguir el passos els trobareu al final de la recepta del arròs.

Ingredients 
Per a l'arròs:
600 gr. d'arròs Bomba (jo he fet servir Arborio, doncs no en trobo d'aquest)
Oli d'oliva (70 ml)
600 grs. de sípia fresca neta (o calamars)
1,8 litres de fumet de peix
30 gr. de picada (1 cullerada) - (jo n'hi he posat mes)
80 gr. de sofregit (unes 6 cullerades)
5 sobres de 4 gr. de tinta de calamar (jo només en tenía dos, i per això no m'ha sortit tan negre)
Sal

Per fer el arròs
Tallar la sípia neta a quadrats de 2 cms. aprox.
Poseu el brou a escalfar.
En una paella poseu oli a escalfar, ofegueu la sípia. (Aquí es el calamars)


Afegir el sofregit. 


Coure a foc mitjà 10 minuts, afegint una mica d'aigua si fos necessari.


Afegiu-hi l'arròs i sofregiu-ho de 2 a 5 minuts remenant-lo sovint.


Apujar el foc i mullar l'arròs amb el fumet calent i coure sense deixar de remenar, anar afegint-hi el fumet en petites quantitats a mesura que l'arròs vagi absorbint-lo.
Als 5 minuts afegiu-hi la tinta prèviament dissolta en una mica de fumet calent al arròs. Continuar afegint-hi la resta del fumet durant uns 12 minuts sense deixar de remenar-lo sovint.
Quan només faltin uns 5 minuts per acabar la cocció, afegiu-hi la picada amb l'últim cassó de fumet i remeneu-ho be.


Deixar-lo coure un parell de minuts mes. Afegir-hi sal si es necessari. Deixeu-ho reposar tapat 5-10 minuts.


Es pot servir acompanyat d'allioli.


Per a 6 persones.


Aqui servit amb all i oli. Per llepar-s'hi els dits!

Elaboracions prèvies:
Fumet de peix
Ingredients:
1 kg. de peix de roca (morralla) o caps i espines
250 gr. de crancs, galeres o similar
1 cullerada d'oli d'oliva
2.5 l. d'aigua

1- Poseu a escalfar en una olla l'oli d'oliva. Afegir els crancs (o els crustacis triats) i ofegar bé.
2 - Incorporar el peix rentat (si els peixos són petits es posen tal qual, però si alguna peça és més gran jo li trec les vísceres perquè no amarguin)
3 - Afegiu-hi l'aigua i poseu-ho a bullir.
4 - Un cop arribi a ebullició, treure les impureses de la superfície.
5 - Deixeu-ho coure durant 20 minuts i passeu-ho per un colador fi.

Per al sofregit
Ingredients:
150g tomàquet triturat o passata
1 cullerada d'oli d'oliva
1 o 2 grans d'all (al gust)
1 ceba tallada fina
1 pessic de farigola seca o fresca
1 pessic de romaní sec o fresc
1/4 de fulla de llorer
Sal

1 - En una paella tireu-hi la ceba i l'all deixant que daurin una mica.
2 - Abaixar el foc, afegir les herbes aromàtiques i remenar perquè no s'enganxin.
3 - Afegir el tomàquet i posar a punt de sal, deixar que es cuini tot fins que tingui una consistencia de melmelada, uns 20 - 30 minuts.

Per a la picada
Ingredients:
Julivert desfullat de 2 branques
40 ml d'oli d'oliva 
Safrà 5 o 6 fils
1 gra d'all pelat (jo n'hi he posat 3)
35 gr d'avellanes pelades i torrades (o ametlles)
un pessic de sal

1 - Torrar en una paella els brins de safrà, embolicats en paper d'alumini, durant dos segons procurant no cremar-los. (jo no les he torrat)
2 - En un morter posar el pessic de sal i ells alls pelats i picar-ho fins que tinguin la consistencia d'una pasta. 
3 - Afegir-hi el julivert esfullat i net i el safrà i continuar picant.
4- Afegir les avellanes i seguir picant fins  aconseguir una pasta.
5 - Incorporar l'oli d'oliva i picar fins a aconseguir una barreja homogènia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PASTA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

A més de l'opció òbvia d'utilitzar la pasta de tomàquet per preparar una recepta que requereix molt tomàquet, com una salsa o una sopa, també pot utilitzar pasta de tomàquet per realçar el sabor d'altres receptes. Si es vol, es pot substituir la salsa de tomàquet per pasta de tomàquet. Si teniu un pot de pasta de tomàquet al rebost, esteu de sort: és el millor substitut de la salsa de tomàquet. Tot el que necessiteu és la pasta de tomàquet i aigua. Barregeu 1 part de pasta de tomàquet i 1 part d'aigua fins que s'integrin bé. Després, assaoneu la seva "salsa" al gust. Ingredients 1500 g de tomàquets, molt madurs i tallats a quarts 1 fulla de llorer seca 1 cullerada d'orenga seca 1 culleradeta de sal 1 culleradeta de sucre blanc oli d'oliva, per cobrir Preparació Thermomix 1. Poseu 750 g de tomàquets en el bol i piqueu-los 4 seg/velocitat 5. 2. Afegir els 750 g de tomàquets restants i picar 4 seg/vel 5. 3. Afegir el llorer, l'orenga, la sal i el

MELMELADA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

  Quan era molt joveneta, cada estiu fèiem  una visita als cosins del meu pare a la provincia de Lleida, on fèiem  varies parades començant  per Tàrrega , Anglesola i Bell-lloc. Es en aquest últim  poble on vaig provar la melmelada de tomàquet  per primer cop, i encara recordo lo bona que era. Aquesta es la primera vegada que la faig, i realment ha sortit boníssima . Es molt bona com a part d'una taula de formatges, o tant sols a sobre d'una torrada per esmorzar. Me la puc menjar a cullerades!!! Ingredients 750 g de tomàquet a quarts 1 cullerada de suc de llimona 500 g de sucre 1 rajolí de vainilla líquida (optional) Preparació Thermomix 1. Poseu al got els tomàquets i el suc de llimona. Trossegeu 4 seg/vel 4. 2. Afegiu-hi el sucre i la vainilla (si en feu servir). Posar el recipient Varoma destapat en la seva posició en lloc del got i programeu 45 min/100°C/vel 3. 3. Abocar la melmelada en un pot ben rentat i utilitzi a la seva conveniència. Mètode Tradicional 1. Tallem els to

SALSA BÀSICA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

Aquesta salsa es pot fer servir com la salsa de pot que ja esta fregida i per tant és molt pràctica de tenir a mà per cuinar qualsevol tipus de salsa per a pasta que requereixi tomàquet o qualsevol altra salsa per acompanyar plats de carn i peix. Ingredients 1200 g de tomàquets, tallats a trossos 110 g d'oli d'oliva verge extra 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sucre 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sal Preparació Thermomix 1. Posar al bol els tomàquets i tritureu-los 15 seg/vel 5.  2. Afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i sofregir 30 min/Varoma/vel 2. 3. En aquesta fase podeu congelar la salsa per a un ús posterior o podeu utilitzar-la de seguida. Abocar en una sopera i utilitzar immediatament o refrigerar en un recipient hermètic. Mètode tradicional 1. Posar els tomàquets en un robot de cuina o licuadora i tritureu-los 15 seg.  2. Abocar en una cassola gran i afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i deixeu-ho coure a foc lent. Cuinar, remenant, fins que el sucre es