Passa al contingut principal

SARDINES ADOBADES PER CROSTINI

  

M'encanten les sardines fresques, però fins fa poc era difícil trobar-les a la zona on vivim. Últimament, he trobat una peixateria on sembla que en tenen gairebé sempre, i estic gaudint molt de tastar diferents receptes. Aquesta vegada, he seguit una recepta de Stephanie Alexander per adobar-les. Ella esmenta  que va aprendre aquesta recepta d'una dona siciliana. És molt fàcil de fer si se segueixen les instruccions amb atenció. I vàrem quedar sorpresos de lo delicioses que son. Jo no tenia julivert fresc a casa, llavors només vam agafar-ne una amb la sardina sola sense el julivert picat, i l'altre amb salsa romesco que havia fet prèviament (recepta al final d'aquesta pàgina) i això la va portar a un altre nivell del tot. Una recepta deliciosa!

Ingredients
filets de sardines fresques
sal de cuina
vinagre de vi negre de la millor qualitat
oli d'oliva verge extra
orenga seca
all a rodanxes o picat
bitxo vermell fresc a rodanxes o flocs de pebre d'Alepo

Preparació
Disposeu el peix filetejat en una sola capa en una font no reactiva. Posar-hi una quantitat generosa de sal de cuina i refrigerar durant 2 hores.


Esbandir la sal i cobrir generosament el peix amb el vinagre. Refrigerar durant 2 hores més..

 

Assegureu-vos de tenir les mans molt netes. Ara cal escórrer molt bé el peix i assecar-lo amb una tovallola de paper. El millor és prémer cada sardina amb les mans sobre l'aigüera, assecar-les i passar-les a un plat i després seguir amb la següent.
Triar un recipient adequat per guardar les sardines macerades. Ha d'estar escrupolosament net i no ser reactiu (per això és preferible que sigui de vidre o ceràmica vidrada), i preferiblement que tingui una tapa que s'ajusti bé.
Per col·locar les sardines en capes, aboqueu oli d'oliva al recipient fins a una profunditat de 5 mm. A continuació, col·loqueu una capa atapeïda dels filets escorreguts, empaquetant-los amb les mans netes.
Empolvoreu una mica d'orenga seca, all i bitxo (no massa, ja que poden resultar molt forts amb el temps).


Afegiu-hi més oli d'oliva. Seguir col·locant els filets i els condiments fins que s'acabin els filets. A continuació, cobriu les sardines amb oli d'oliva, prement la capa superior amb una espàtula flexible per alliberar l'aire atrapat.


Poseu la tapa i refrigereu.
Extreure les sardines a mesura que les necessiteu amb una forquilla neta. Pressionar la resta de les sardines per assegurar-se que segueixen cobertes pels seus sucs i després tancar amb la tapa i tornar el recipient a la nevera.


Per fer els crostini, tallar una barra de pa a llesques gruixudes i torrar-les. Afegir una sardina a sobre. Si es desitja, es pot acabar amb una mica de julivert fresc picat. De fet, en vaig servir la meitat amb salsa romesco que havia preparat un parell de dies abans, i va quedar increïblement deliciosa.

Aquí hi ha la recepta del romesco (adaptada d'una recepta d'en Nando Jubany):

Ingredients
50 g d'ametlles i avellanes torrades sense sal
2 nyores (sense tija ni llavors) o dues culleradetes de pebre vermell
2 filets d'anxova o 1 filet de sardina fumada
1 - 2 cullerades de julivert fresc picat
1 llesca de pa fregit
130 ml d'oli d'oliva verge extra (i una mica més per ruixar)
1 gra d'all cru i un d'all rostit
150 g de tomàquets triturats en llauna
20 g de vinagre
3 mica de pebre negre mòlt
½ culleradeta de sal

Preparació
Poseu les ametlles, les avellanes, les nyores o el pebre vermell, el pa i les anxoves al got d'un robot de cuina. Picar fins a obtenir una barreja molt fina. Treure els ingredients picats a un bol i reservar.
Poseu 30 g d'oli, l'all triturat i el tomàquet en un cassó petit. Cuinar durant 5 minuts remenant de tant en tant.
Afegir la barreja picada reservada, el tomàquet, el julivert, el vinagre, el pebre i la sal a una batedora i processar fins que estigui ben combinat. Afegir 100 mm d'oli abocant-ho a poc a poc sobre la tapa. Retireu la salsa a un bol. Serviu la salsa romesco per acompanyar el peix.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PASTA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

A més de l'opció òbvia d'utilitzar la pasta de tomàquet per preparar una recepta que requereix molt tomàquet, com una salsa o una sopa, també pot utilitzar pasta de tomàquet per realçar el sabor d'altres receptes. Si es vol, es pot substituir la salsa de tomàquet per pasta de tomàquet. Si teniu un pot de pasta de tomàquet al rebost, esteu de sort: és el millor substitut de la salsa de tomàquet. Tot el que necessiteu és la pasta de tomàquet i aigua. Barregeu 1 part de pasta de tomàquet i 1 part d'aigua fins que s'integrin bé. Després, assaoneu la seva "salsa" al gust. Ingredients 1500 g de tomàquets, molt madurs i tallats a quarts 1 fulla de llorer seca 1 cullerada d'orenga seca 1 culleradeta de sal 1 culleradeta de sucre blanc oli d'oliva, per cobrir Preparació Thermomix 1. Poseu 750 g de tomàquets en el bol i piqueu-los 4 seg/velocitat 5. 2. Afegir els 750 g de tomàquets restants i picar 4 seg/vel 5. 3. Afegir el llorer, l'orenga, la sal i el

MELMELADA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

  Quan era molt joveneta, cada estiu fèiem  una visita als cosins del meu pare a la provincia de Lleida, on fèiem  varies parades començant  per Tàrrega , Anglesola i Bell-lloc. Es en aquest últim  poble on vaig provar la melmelada de tomàquet  per primer cop, i encara recordo lo bona que era. Aquesta es la primera vegada que la faig, i realment ha sortit boníssima . Es molt bona com a part d'una taula de formatges, o tant sols a sobre d'una torrada per esmorzar. Me la puc menjar a cullerades!!! Ingredients 750 g de tomàquet a quarts 1 cullerada de suc de llimona 500 g de sucre 1 rajolí de vainilla líquida (optional) Preparació Thermomix 1. Poseu al got els tomàquets i el suc de llimona. Trossegeu 4 seg/vel 4. 2. Afegiu-hi el sucre i la vainilla (si en feu servir). Posar el recipient Varoma destapat en la seva posició en lloc del got i programeu 45 min/100°C/vel 3. 3. Abocar la melmelada en un pot ben rentat i utilitzi a la seva conveniència. Mètode Tradicional 1. Tallem els to

SALSA BÀSICA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

Aquesta salsa es pot fer servir com la salsa de pot que ja esta fregida i per tant és molt pràctica de tenir a mà per cuinar qualsevol tipus de salsa per a pasta que requereixi tomàquet o qualsevol altra salsa per acompanyar plats de carn i peix. Ingredients 1200 g de tomàquets, tallats a trossos 110 g d'oli d'oliva verge extra 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sucre 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sal Preparació Thermomix 1. Posar al bol els tomàquets i tritureu-los 15 seg/vel 5.  2. Afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i sofregir 30 min/Varoma/vel 2. 3. En aquesta fase podeu congelar la salsa per a un ús posterior o podeu utilitzar-la de seguida. Abocar en una sopera i utilitzar immediatament o refrigerar en un recipient hermètic. Mètode tradicional 1. Posar els tomàquets en un robot de cuina o licuadora i tritureu-los 15 seg.  2. Abocar en una cassola gran i afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i deixeu-ho coure a foc lent. Cuinar, remenant, fins que el sucre es