Passa al contingut principal

PASTIS DE FESTUCS SENSE GLUTEN


Aquest pastis es realment fàcil de fer i es boníssim. Es un d'aquells postres que agraden a tothom, encara que sigui sense gluten, doncs tots els ingredients son naturals i saludables (bé, potser el sucre no tant, pero es te que menjar una mica de tot, penso jo!). Jo el vaig servir amb la nata i tambe unes quantes maduixes i nabius, pero la recepta original, que es d'un dels meus cuiners predilectes, l'Ottolenghi, porta uns albercocs cuits amb licor de saüc (he posat la recepta al final de la pàgina). Aquí on vivim no en trobem de saüc, pero la propera vegada si tinc mes temps de preparar-lo, hi posare unes peres al forn que fa anys que faig, i que penso que aniran molt be amb la recepta.

INGREDIENTS
10g mantega sense sal, per greixar
170g festucs a rodanxes
80g ametlles mòltes
¼ culleradeta de sal
3 ous grans més 1 gemma gran
200 g de sucre en pols
3 culleradetes de pasta de vainilla o extracte de vainilla
1 culleradeta de ratlladura de llimona
40 g d'ametlles laminades
200 ml nata líquida, freda de la nevera
30g sucre glas, més 2 culleradetes extra per empolvorar

MÈTODE
Pre-escalfar el forn a 170°C amb ventilador. Greixar un motlle de tarta rodó de 25 cm i folrar-lo amb un tros de paper de forn prou gran com per cobrir la base i els costats sortint una mica per sobre (no et preocupis si no és perfecte). Utilitza la mantega sobrant per greixar també la part superior del paper de forn.

Poseu els festucs en un processador d'aliments i tritureu-ho fins a obtenir molles fines, més o menys de la mida del cuscús o del blat bulgur. No serà tan suau com les ametlles mòltes. Posar-ho en un bol gran amb les ametlles mòltes i la sal i barrejar bé per combinar.
Posar els ous, el rovell, el sucre en pols i 2 culleradetes de pasta de vainilla al bol d'una batedora de peu amb l'accessori de batre al seu lloc. Batre a velocitat mitjana-alta durant uns 3-3½ minuts, fins que estigui ben airejat i tingui un color clar. Això ajudarà a desenvolupar la capa esquerdada que es vol. Amb una espàtula, afegiu-hi la ratlladura de llimona i la barreja de festucs fins que s'incorporin. Abocar la barreja en el motlle preparat.

Empolvorar uniformement amb les ametlles laminades. Posar en una safata de forn plana i enfornar durant 35 minuts, fins que en inserir una broqueta al centre aquesta surti neta. 

Retirar del forn i deixar que el pastís es refredi completament al motlle.

Quan estigui llest per servir, feu la nata posant-la al bol de la batedora de peu amb l'accessori de la batedora al seu lloc, juntament amb el sucre glas i la 1 culleradeta restant de pasta de vainilla (alternativament, feu això a mà). Batre durant 60-90 segons, o fins que tingui pics suaus. Passar a un bol petit per servir.
Utilitzeu el paper per treure el pastís del motlle i col·locar-lo sobre una taula de fusta, amb el paper enganxat. Traieu el paper per exposar els costats del pastis. Si preferiu posar-lo en un plat per servir, traieu el paper amb compta perquè no s'ens trenqui el pastis, tot i que no cal preocupar-se si el pastís s'esquerda una mica; això només contribueix al seu encant rústic. 

Escampar-hi la superfície amb el sucre glas extra i servir amb la nata i els albercocs al costat (si els feu servir).

ALBERCOCS AMB FLOR DE SAÜC

200 ml licor de flor de saüc
1 beina de vainilla, tallada per la meitat al llarg i amb les llavors raspades (o 2 culleradetes de pasta de vainilla)
3 tires de pell de llimona finament ratllades
5 albercocs mitjans madurs, tallats per la meitat i sense pinyol

Mentre el pastis es al forn, preparar els albercocs. Posar el licor de flor de saüc, la beina i les llavors de vainilla (o la pasta de vainilla) i les tires de llimona en una paella mitjana a foc mitjà-alt. Retallar un tros de paper de forn de la mida aproximada de la base de la paella. Quan la barreja comenci a bombollejar, abaixar el foc a baix. Afegir els albercocs a la barreja, amb la part tallada cap amunt, i col·locar el paper de forn a sobre, prement suaument per cobrir la superfície. Cuinar durant 3 minuts, després retirar el paper de forn i fer la volta a cadascun dels albercocs. Col·locar de nou el paper de forn i cuinar durant 2 minuts més, o fins que els albercocs estiguin tous però no es desfacin. El temps variarà depenent de la maduresa i la mida dels albercocs, així que si necessiten més temps, cuinar durant uns minuts més (fins a 5 minuts més). Retirar del foc i passar amb compte els albercocs i tota la resta a un bol. Refrigerar la barreja fins que estigui ben freda.

NOTES DEL AUTOR
Pots variar els fruits secs, per exemple, les nous i les ametlles podrien funcionar molt bé juntes, però assegura't de mantenir les mateixes proporcions.
Aquest pastís està inspirat en un pastís de la infància de la mare de Noor, Vanessa, que fa una cosa semblant amb nous mòltes. Com en la majoria de les nostres receptes, aquest pastís va fer una petita volta abans d'aterrar en aquest punt de pastís de consistència gomosa i capa cruixent, que recorda un macaron. Per obtenir el millor color verd i la millor textura, utilitzeu festucs filetejats, encara que podeu utilitzar festucs normals sense closca si no els trobeu. Els albercocs són un complement fantàstic però no sempre necessari, així que no dubteu a fer només el pastís i la nata (afegint-hi un rajolí d'amaretto a aquesta última si vols que sigui més d'adults).

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PASTA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

A més de l'opció òbvia d'utilitzar la pasta de tomàquet per preparar una recepta que requereix molt tomàquet, com una salsa o una sopa, també pot utilitzar pasta de tomàquet per realçar el sabor d'altres receptes. Si es vol, es pot substituir la salsa de tomàquet per pasta de tomàquet. Si teniu un pot de pasta de tomàquet al rebost, esteu de sort: és el millor substitut de la salsa de tomàquet. Tot el que necessiteu és la pasta de tomàquet i aigua. Barregeu 1 part de pasta de tomàquet i 1 part d'aigua fins que s'integrin bé. Després, assaoneu la seva "salsa" al gust. Ingredients 1500 g de tomàquets, molt madurs i tallats a quarts 1 fulla de llorer seca 1 cullerada d'orenga seca 1 culleradeta de sal 1 culleradeta de sucre blanc oli d'oliva, per cobrir Preparació Thermomix 1. Poseu 750 g de tomàquets en el bol i piqueu-los 4 seg/velocitat 5. 2. Afegir els 750 g de tomàquets restants i picar 4 seg/vel 5. 3. Afegir el llorer, l'orenga, la sal i el

MELMELADA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

  Quan era molt joveneta, cada estiu fèiem  una visita als cosins del meu pare a la provincia de Lleida, on fèiem  varies parades començant  per Tàrrega , Anglesola i Bell-lloc. Es en aquest últim  poble on vaig provar la melmelada de tomàquet  per primer cop, i encara recordo lo bona que era. Aquesta es la primera vegada que la faig, i realment ha sortit boníssima . Es molt bona com a part d'una taula de formatges, o tant sols a sobre d'una torrada per esmorzar. Me la puc menjar a cullerades!!! Ingredients 750 g de tomàquet a quarts 1 cullerada de suc de llimona 500 g de sucre 1 rajolí de vainilla líquida (optional) Preparació Thermomix 1. Poseu al got els tomàquets i el suc de llimona. Trossegeu 4 seg/vel 4. 2. Afegiu-hi el sucre i la vainilla (si en feu servir). Posar el recipient Varoma destapat en la seva posició en lloc del got i programeu 45 min/100°C/vel 3. 3. Abocar la melmelada en un pot ben rentat i utilitzi a la seva conveniència. Mètode Tradicional 1. Tallem els to

SALSA BÀSICA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

Aquesta salsa es pot fer servir com la salsa de pot que ja esta fregida i per tant és molt pràctica de tenir a mà per cuinar qualsevol tipus de salsa per a pasta que requereixi tomàquet o qualsevol altra salsa per acompanyar plats de carn i peix. Ingredients 1200 g de tomàquets, tallats a trossos 110 g d'oli d'oliva verge extra 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sucre 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sal Preparació Thermomix 1. Posar al bol els tomàquets i tritureu-los 15 seg/vel 5.  2. Afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i sofregir 30 min/Varoma/vel 2. 3. En aquesta fase podeu congelar la salsa per a un ús posterior o podeu utilitzar-la de seguida. Abocar en una sopera i utilitzar immediatament o refrigerar en un recipient hermètic. Mètode tradicional 1. Posar els tomàquets en un robot de cuina o licuadora i tritureu-los 15 seg.  2. Abocar en una cassola gran i afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i deixeu-ho coure a foc lent. Cuinar, remenant, fins que el sucre es