Passa al contingut principal

ESPATLLA DE XAI A FOC LENT AMB SALSA DE FIGUES I FESTUCS

 
Avui hem sopat uns plats realment deliciosos. Si féssim servir l'adjectiu 'exòtic', crec que l'haguessim pogut fet servir avui! Dues noves receptes de l'Ottolenghi del seu llibre més recent de cuina 'OTK Extra Good Things' . El plat principal era Espatlla de xai cuit a foc lent amb salsa de figues i festucs' amb una 'Guarnició de verdures amb all cruixent'. Una meravella! Les dues receptes són delicioses! Hi hem afegit unes patates rostides, però la veritat és que no calia. El xai es desprenia dels ossos, i la salsa era boníssima, amb figues i canyella. I les verdures portaven bledes amb cebes amb zumaque i panses i all cruixent, super deliciós... Tenim prou menjar per alimentar-nos durant els propers dies!!! 
P.D. Aquest plat es te que menjar el mateix dia que es cou.... l'endemà el vàrem recalentar i no es com segons quins estofats, que milloren un dia pel altre, no era dolent pero tampoc tan bo com ahir el vespre!!

Ingredients
3 cebes (540 g), pelades, 1 picada a trossos i les altres 2 tallades a 6 trossos cadascuna
6 dents d'all, pelades i picades
30 g de gingebre fresc, pelat i picat
1½ culleradeta de canyella mòlta
2 culleradetes de coriandre mòlt
½ culleradeta de cúrcuma mòlta
10 g d'anet picat
10 g de julivert picat
45 ml d'oli d'oliva
2 cullerades de vinagre de sidra de poma
2 kg espatlla de xai amb os
3 palets de canyella
12 beines de cardamom, picades lleugerament amb un morter
100 g figues seques toves, tallades a quarts
750 ml de brou de pollastre
sal i pebre negre
1 llimona, tallada a 6 trossos per servir

Salsa de figues i festucs
50 g figues seques toves, tallades a daus d'1 cm
40 g festucs, lleugerament torrats i picats
1½ cullerades de suc de llimona
5 g anet, només les fulles
5 g julivert, només les fulles

Mètode
Pre-escalfar el forn a 180°C amb ventilador.
Poseu una ceba picada, l'all, el gingebre, les espècies i les herbes en un processador d'aliments i tritureu-ho fins que estiguin ben picats. (Atenció! Jo no vaig llegir la recepta be i hi vaig posar les 3 cebes!!! Es per això que si us fixeu amb la següent foto, la pasta es super liquida...)


Afegir l'oli, el vinagre, 1¾ culleradetes de sal i una generosa mòlta de pebre i triturar fins a obtenir una pasta gruixuda.


Assequeu el xai i perforeu la carn amb un ganivet petit i esmolat (unes 10-12 vegades). Cobrir bé el xai amb tota la pasta. Es pot cuinar immediatament o deixar-ho marinar, refrigerat, de 3 hores a tota la nit.


Poseu els trossos de la resta de les dues cebes, les branques de canyella, el cardamom i les figues en una cassola gran de ferro colat apta per al forn (28 cm de diàmetre) per a la qual es disposi d'una tapa. També es pot fer servir una font de forn gran i alta i una mica de paper d'alumini per cobrir-la. 
Col·loqueu el xai amb la part greix cap amunt, aboqueu el brou de pollastre a la cassola (però no per sobre el xai) i enforneu sense tapar durant 45 minuts. 


Abaixar el foc a 140°C, ruixar el xai amb els sucs, cobrir amb la tapa o el paper d'alumini i rostir durant 4½ hores, ruixant 3-4 vegades. El xai hauria d'estar força tendre en aquest punt. (Aquí a Australia els xais son molt mes grans que a Catalunya, o sigui que el temps de cocció sera en funció del seu pes. Aquesta espatlla que vaig cuinar ahir, feia 2.3 kg.)
Torneu a pujar el foc a 180°C ventilador. Traieu la tapa (o el paper d'alumini) i cuini durant 30 minuts més, o fins que el xai estigui ben daurat i la salsa s'hagi reduït lleugerament. Comproveu-ho als 20 minuts.
Retireu el xai amb compte i deixeu-lo reposar en una safata de forn. Abocar el contingut de la cassola en una plata o plat gran i poc profund que tingui una lleugera vora i posar a sobre el xai.
Preparar la salsa de figues i festucs. Barrejar les figues picades amb els festucs, el suc de llimona i les herbes. Abocar tot això sobre el xai i servir amb els trossos de llimona al costat.


Per a 6 - 8 persones


Aquí servit amb una guarnició de bledes, cebes amb zumaque, panses i all cruixent, tot ruixat amb suc de llimona i patates rostides al forn.

Notes del autor
"Aquest és el centre de taula perfecte per a una ocasió especial, ja que només és qüestió de col·locar-ho tot en una cassola i deixar-ho fer al forn. El més difícil és el temps d'espera, ja que la cuina s'omple de les aromes més temptadores de les espècies dolces. Avança't fent la pasta i marinant el xai durant la nit, assegurant-te de treure'l de la nevera un parell d'hores abans que vulguis cuinar-lo. Serveix-ho al costat de la guarnició de verdures amb all cruixent."

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PASTA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

A més de l'opció òbvia d'utilitzar la pasta de tomàquet per preparar una recepta que requereix molt tomàquet, com una salsa o una sopa, també pot utilitzar pasta de tomàquet per realçar el sabor d'altres receptes. Si es vol, es pot substituir la salsa de tomàquet per pasta de tomàquet. Si teniu un pot de pasta de tomàquet al rebost, esteu de sort: és el millor substitut de la salsa de tomàquet. Tot el que necessiteu és la pasta de tomàquet i aigua. Barregeu 1 part de pasta de tomàquet i 1 part d'aigua fins que s'integrin bé. Després, assaoneu la seva "salsa" al gust. Ingredients 1500 g de tomàquets, molt madurs i tallats a quarts 1 fulla de llorer seca 1 cullerada d'orenga seca 1 culleradeta de sal 1 culleradeta de sucre blanc oli d'oliva, per cobrir Preparació Thermomix 1. Poseu 750 g de tomàquets en el bol i piqueu-los 4 seg/velocitat 5. 2. Afegir els 750 g de tomàquets restants i picar 4 seg/vel 5. 3. Afegir el llorer, l'orenga, la sal i el

MELMELADA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

  Quan era molt joveneta, cada estiu fèiem  una visita als cosins del meu pare a la provincia de Lleida, on fèiem  varies parades començant  per Tàrrega , Anglesola i Bell-lloc. Es en aquest últim  poble on vaig provar la melmelada de tomàquet  per primer cop, i encara recordo lo bona que era. Aquesta es la primera vegada que la faig, i realment ha sortit boníssima . Es molt bona com a part d'una taula de formatges, o tant sols a sobre d'una torrada per esmorzar. Me la puc menjar a cullerades!!! Ingredients 750 g de tomàquet a quarts 1 cullerada de suc de llimona 500 g de sucre 1 rajolí de vainilla líquida (optional) Preparació Thermomix 1. Poseu al got els tomàquets i el suc de llimona. Trossegeu 4 seg/vel 4. 2. Afegiu-hi el sucre i la vainilla (si en feu servir). Posar el recipient Varoma destapat en la seva posició en lloc del got i programeu 45 min/100°C/vel 3. 3. Abocar la melmelada en un pot ben rentat i utilitzi a la seva conveniència. Mètode Tradicional 1. Tallem els to

SALSA BÀSICA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

Aquesta salsa es pot fer servir com la salsa de pot que ja esta fregida i per tant és molt pràctica de tenir a mà per cuinar qualsevol tipus de salsa per a pasta que requereixi tomàquet o qualsevol altra salsa per acompanyar plats de carn i peix. Ingredients 1200 g de tomàquets, tallats a trossos 110 g d'oli d'oliva verge extra 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sucre 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sal Preparació Thermomix 1. Posar al bol els tomàquets i tritureu-los 15 seg/vel 5.  2. Afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i sofregir 30 min/Varoma/vel 2. 3. En aquesta fase podeu congelar la salsa per a un ús posterior o podeu utilitzar-la de seguida. Abocar en una sopera i utilitzar immediatament o refrigerar en un recipient hermètic. Mètode tradicional 1. Posar els tomàquets en un robot de cuina o licuadora i tritureu-los 15 seg.  2. Abocar en una cassola gran i afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i deixeu-ho coure a foc lent. Cuinar, remenant, fins que el sucre es