Passa al contingut principal

PASTA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL


A més de l'opció òbvia d'utilitzar la pasta de tomàquet per preparar una recepta que requereix molt tomàquet, com una salsa o una sopa, també pot utilitzar pasta de tomàquet per realçar el sabor d'altres receptes. Si es vol, es pot substituir la salsa de tomàquet per pasta de tomàquet. Si teniu un pot de pasta de tomàquet al rebost, esteu de sort: és el millor substitut de la salsa de tomàquet. Tot el que necessiteu és la pasta de tomàquet i aigua. Barregeu 1 part de pasta de tomàquet i 1 part d'aigua fins que s'integrin bé. Després, assaoneu la seva "salsa" al gust.

Ingredients
1500 g de tomàquets, molt madurs i tallats a quarts
1 fulla de llorer seca
1 cullerada d'orenga seca
1 culleradeta de sal
1 culleradeta de sucre blanc
oli d'oliva, per cobrir

Preparació
Thermomix
1. Poseu 750 g de tomàquets en el bol i piqueu-los 4 seg/velocitat 5.
2. Afegir els 750 g de tomàquets restants i picar 4 seg/vel 5.
3. Afegir el llorer, l'orenga, la sal i el sucre i coure 60 min/90°C/velocitat 2, col·locar el recipient Varoma sense la tapa en lloc del got. 
4. Coure 30 min/100°C/velocitat 2, col·locant el recipient Varoma sense tapa en lloc del got mesurador.
5. Amb l'espàtula, baixeu les verdures cap al fons del got i cuinar 30-45 min/Varoma/velocitat 2, fins a obtenir la consistència desitjada, col·locant el recipient Varoma sense tapa en lloc del got mesurador.
6. Introduïr el got mesurador. Batre 30 seg/velocitat 4-9, augmentant la velocitat gradualment de velocitat 4 a velocitat 9.
7. Deixeu que la barreja es refredi una mica i, a continuació, passar-la a pots esterilitzats amb tancament hermètic. Cobriu amb una fina capa d'oli i deixeu refredar a temperatura ambient. Deseu-lo al frigorífic fins al moment d'utilitzar-lo (vegeu els consells).

Mètode Tradicional
Instruccions
Esbandeix bé els tomàquets, treure les tiges i talla'ls a trossos.
Omplir una gerra de liquadora amb els trossos de tomàquet i liquar fins que tots els tomàquets s'hagin reduït a una salsa fina.

Fogons
Escalfar la salsa a foc baix o mitjà fins que bulli a foc lent. Remenar de tant en tant i comprovar la consistència. A mesura que l'aigua s'evapori, la salsa espesseix. A mesura que espesseixi, abaixa el foc i controla la pasta de tomàquet més sovint. (És més probable que es cremi a mesura que espesseixi i tingui menys aigua). Cuinar durant unes dues hores, o fins que s'hagi espassat fins a la consistencia desitjada.

Cocció lenta
Cuina la salsa de tomàquet a l'olla de cocció lenta a foc lent sense tapa. A l'olla de cocció lenta, pots deixar la pasta de tomàquet desatesa durant més temps. Tot i així, a mesura que comenci a espessir, també hauràs de vigilar-la més sovint per evitar que es cremi. 

Al forn
Per donar a la pasta de tomàquet un sabor més caramel·litzat, i reduir-la encara més, pots enfornar-la en safates netes a foc lent al forn. De tant en tant, rasca la pasta de tomàquet del fons de la safata amb una espàtula i barreja-la, mentre comproves la seva consistència. Algunes persones opten per fer tot el procés d'elaboració de la pasta de tomàquet al forn, però jo prefereixo reduir-la primer a una salsa espessa al fogó.

Deixeu que la barreja es refredi una mica i, a continuació, passar-la a pots esterilitzats amb tancament hermètic. Cobriu amb una fina capa d'oli i deixeu refredar a temperatura ambient. Deseu-lo al frigorífic fins al moment d'utilitzar-lo (vegeu els consells).

Trucs i consells
La pasta de tomàquet pot conservar-se al frigorífic fins a 1 mes o congelar-la en glaçoneres per conservar-la fins a 6 mesos.
Si cobreixes la pasta amb una capa d'oli, evitaràs la formació de bacteris i floridura.

Com esterilitzar els pots - varies opcions
1. En una olla gran
Mentrestant, per esterilitzar els pots de conserva, col·loqueu els pots i les tapes en una olla profunda. Cobrir amb aigua freda. Col·loqueu a foc mitjà. Portar a ebullició. Tapar. Reduïu el foc a baix. Bullir suaument durant 10 minuts. Utilitzeu pinces per treure amb cura els pots i les tapes esterilitzats. Col·loqueu cap per avall sobre un drap de cuina net.
2. Fent servir la Thermomix 
Per preparar pots, poseu 500 g d'aigua en un bol. Col·loqueu els pots i les tapes cap per avall al centre del Varoma i coure al vapor 20 min/Varoma/vel 1. Deixeu escórrer - no assequeu ni toqueu les superfícies interiors. 
3. Al forn
Renteu bé els pots i les tapes amb aigua calenta i sabó. Esbandir abocant aigua bullint. Col·loqueu els pots en posició vertical sobre una safata de forn, poseu la safata al forn baix a 110 graus durant uns 15 minuts o fins que els pots estiguin completament secs. Per esterilitzar les tapes, la millor pràctica és bullir-les durant 5 minuts i col·locar-les sobre una reixeta perquè s'assequin a l'aire.
4. Al microones
La manera més ràpida d'esterilitzar els pots al microones és només rentar-los amb aigua calenta i sabó i esbandir-los com abans. A continuació, col·loqueu el vostre pot humit al microones a màxima potència durant uns 45 segons (o fins que s'assequi).

Després d'omplir, assegureu-vos que les vores dels pots estiguin netes i tanqueu immediatament. Deixar refredar completament abans de guardar a la nevera o al congelador.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MELMELADA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

  Quan era molt joveneta, cada estiu fèiem  una visita als cosins del meu pare a la provincia de Lleida, on fèiem  varies parades començant  per Tàrrega , Anglesola i Bell-lloc. Es en aquest últim  poble on vaig provar la melmelada de tomàquet  per primer cop, i encara recordo lo bona que era. Aquesta es la primera vegada que la faig, i realment ha sortit boníssima . Es molt bona com a part d'una taula de formatges, o tant sols a sobre d'una torrada per esmorzar. Me la puc menjar a cullerades!!! Ingredients 750 g de tomàquet a quarts 1 cullerada de suc de llimona 500 g de sucre 1 rajolí de vainilla líquida (optional) Preparació Thermomix 1. Poseu al got els tomàquets i el suc de llimona. Trossegeu 4 seg/vel 4. 2. Afegiu-hi el sucre i la vainilla (si en feu servir). Posar el recipient Varoma destapat en la seva posició en lloc del got i programeu 45 min/100°C/vel 3. 3. Abocar la melmelada en un pot ben rentat i utilitzi a la seva conveniència. Mètode Tradicional 1. Tallem els to

SALSA BÀSICA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

Aquesta salsa es pot fer servir com la salsa de pot que ja esta fregida i per tant és molt pràctica de tenir a mà per cuinar qualsevol tipus de salsa per a pasta que requereixi tomàquet o qualsevol altra salsa per acompanyar plats de carn i peix. Ingredients 1200 g de tomàquets, tallats a trossos 110 g d'oli d'oliva verge extra 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sucre 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sal Preparació Thermomix 1. Posar al bol els tomàquets i tritureu-los 15 seg/vel 5.  2. Afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i sofregir 30 min/Varoma/vel 2. 3. En aquesta fase podeu congelar la salsa per a un ús posterior o podeu utilitzar-la de seguida. Abocar en una sopera i utilitzar immediatament o refrigerar en un recipient hermètic. Mètode tradicional 1. Posar els tomàquets en un robot de cuina o licuadora i tritureu-los 15 seg.  2. Abocar en una cassola gran i afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i deixeu-ho coure a foc lent. Cuinar, remenant, fins que el sucre es