Passa al contingut principal

GALETA DE XOCOLATA (MILLIONAIRE'S SHORTBREAD WITH A TWIST) - TM I METODE TRADICIONAL


Aquest any pel meu aniversari, vaig decidir que em faria jo el pastis, normalment m'el fa el meu home, pero estava enfeinat i a mes a mi em venia de gust provar aquesta recepta. A vegades s'en troben a alguna pastisseria de semblants, i a mi m'encanten. Haig de dir que va sortir sensacionalment bo, i s'ha d'anar amb compte de no menjar-ne massa 😋😅. Aquesta recepta varia una mica de la tradicional al portar-hi avellanes, que es poden substituir amb altres tipus de fruits secs, com per exemple nous, i tambe s'hi pot afegir fruita seca com per exemple cireres o nabius secs, abans d'abocar el caramel per sobre la galeta.

Ingredients
Base de galeta
65 g de sucre granulat
150 g de farina comú
65 g de sèmola
150 g de mantega sense sal, freda, tallada a daus
Base de caramel
120 g de sucre granulat
120 g de mantega sense sal tallada a daus
370 g de llet condensada
80 g de xarop daurat (golden syrup, premeu per veure substitucions)
80-100 g d'avellanes pelades
Capa de xocolata
200 g de xocolata negra, en trossos petits

Instruccions
Pre-escalfeu el forn a 180C i folreu un motlle quadrat de 22cm (d'almenys 2,5 cm de profunditat) amb paper de forn.

Mètode Tradicional
Poseu tots els ingredients en un bol gran i barregeu la mantega amb els ingredients secs amb els dits. Al principi semblarà pa ratllat, però continua barrejant fins que es formi una massa.
Passar al motlle preparat i pressionar fermament. Enfornar durant 20-25 minuts (180 ° C) fins que es dauri. Deixeu-ho refredar i afegiu-hi les avellanes damunt de la galeta un cop estigui freda.
Mentrestant, prepareu la capa de caramel.
Poseu tots els ingredients del caramel en una cassola de base gruixuda a foc mitjà. Remeneu-ho sovint fins que el sucre s'hagi dissolt.
Pujar lleugerament el foc i deixar bullir suaument fins que la temperatura arribi als 112°C - 115°C. Aquesta és la fase de bola tova. Si no disposeu d'un termòmetre de sucre, podeu comprovar si esta llest deixant caure una petita quantitat de caramel en aigua freda: heu de formar una bola ferma que no s'aixafi en treure-la de l'aigua, però que es comprimeixi en prémer-la.
Quan el caramel estigui llest, traieu la cassola del foc. Submergiu el fons de la cassola en aigua freda per aturar el procés de cocció. Apartar i deixar refredar durant 5 minuts.
Remenar bé i abocar sobre la galeta i les avellanes. Deixar reposar almenys 2-3 hores perquè s'endureixi i es refredi del tot.
Per a la cobertura de xocolata
Fondre la xocolata negra i estendre sobre la capa de caramel.

Thermomix
Base de galeta
Poseu el sucre al got de la batedora i tritureu-lo 5 seg/velocitat 10.
Afegir la farina, la sèmola i la mantega i barrejar 30 seg/50°C/velocitat 4. Abocar al motlle preparat i pressionar fermament. Enfornar durant 20-25 minuts (180 ° C) fins que es dauri. Mentrestant, renti i assequi el got i prepareu la capa de caramel.
Capa de caramel
Poseu el sucre, la mantega, la llet condensada i el xarop daurat al bol i, amb la cistella de cocció en lloc del got mesurador, calentar 35 min/120°C/velocitat 2 o més fins que la temperatura arribi als 106° C amb un termòmetre.
Escampa les avellanes sobre la base de galeta i aboqui el caramel per sobre, repartint-lo uniformement. Deixeu refredar i quallar. Mentrestant, renti i assequi el got.
Capa de xocolata
Quan la capa de caramel s'hagi endurit, poseu la xocolata al bol i trossegeu-la 5 seg/velocitat 9. Amb l'espàtula, baixeu la xocolata cap al fons del got i, a continuació, foneu-la 3 min/50°C/velocitat 1. Torneu a baixar la xocolata i barregeu 2 min/50°C/velocitat 2.
Torneu a baixar la xocolata i barregeu 2 min/velocitat 2 sense escalfar. Abocar sobre el caramel refredat i repartir uniformement.

Deixar reposar fins que estigui parcialment quallat. En aquest punt, marcar 16 quadrats. Talleu-los del tot abans de servir-los.

Consell: podeu utilitzar un ganivet calent per marcar la xocolata i això ajudarà a evitar que la xocolata s'esquerdi en totes direccions i s'obtenen quadrats més ordenats.
Conservar en un recipient hermètic fins a 4 dies.
Si voleu fer el vostre xarop daurat a casa, aquí teniu una recepta: Xarop daurat casolà 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PASTA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

A més de l'opció òbvia d'utilitzar la pasta de tomàquet per preparar una recepta que requereix molt tomàquet, com una salsa o una sopa, també pot utilitzar pasta de tomàquet per realçar el sabor d'altres receptes. Si es vol, es pot substituir la salsa de tomàquet per pasta de tomàquet. Si teniu un pot de pasta de tomàquet al rebost, esteu de sort: és el millor substitut de la salsa de tomàquet. Tot el que necessiteu és la pasta de tomàquet i aigua. Barregeu 1 part de pasta de tomàquet i 1 part d'aigua fins que s'integrin bé. Després, assaoneu la seva "salsa" al gust. Ingredients 1500 g de tomàquets, molt madurs i tallats a quarts 1 fulla de llorer seca 1 cullerada d'orenga seca 1 culleradeta de sal 1 culleradeta de sucre blanc oli d'oliva, per cobrir Preparació Thermomix 1. Poseu 750 g de tomàquets en el bol i piqueu-los 4 seg/velocitat 5. 2. Afegir els 750 g de tomàquets restants i picar 4 seg/vel 5. 3. Afegir el llorer, l'orenga, la sal i el

MELMELADA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

  Quan era molt joveneta, cada estiu fèiem  una visita als cosins del meu pare a la provincia de Lleida, on fèiem  varies parades començant  per Tàrrega , Anglesola i Bell-lloc. Es en aquest últim  poble on vaig provar la melmelada de tomàquet  per primer cop, i encara recordo lo bona que era. Aquesta es la primera vegada que la faig, i realment ha sortit boníssima . Es molt bona com a part d'una taula de formatges, o tant sols a sobre d'una torrada per esmorzar. Me la puc menjar a cullerades!!! Ingredients 750 g de tomàquet a quarts 1 cullerada de suc de llimona 500 g de sucre 1 rajolí de vainilla líquida (optional) Preparació Thermomix 1. Poseu al got els tomàquets i el suc de llimona. Trossegeu 4 seg/vel 4. 2. Afegiu-hi el sucre i la vainilla (si en feu servir). Posar el recipient Varoma destapat en la seva posició en lloc del got i programeu 45 min/100°C/vel 3. 3. Abocar la melmelada en un pot ben rentat i utilitzi a la seva conveniència. Mètode Tradicional 1. Tallem els to

SALSA BÀSICA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

Aquesta salsa es pot fer servir com la salsa de pot que ja esta fregida i per tant és molt pràctica de tenir a mà per cuinar qualsevol tipus de salsa per a pasta que requereixi tomàquet o qualsevol altra salsa per acompanyar plats de carn i peix. Ingredients 1200 g de tomàquets, tallats a trossos 110 g d'oli d'oliva verge extra 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sucre 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sal Preparació Thermomix 1. Posar al bol els tomàquets i tritureu-los 15 seg/vel 5.  2. Afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i sofregir 30 min/Varoma/vel 2. 3. En aquesta fase podeu congelar la salsa per a un ús posterior o podeu utilitzar-la de seguida. Abocar en una sopera i utilitzar immediatament o refrigerar en un recipient hermètic. Mètode tradicional 1. Posar els tomàquets en un robot de cuina o licuadora i tritureu-los 15 seg.  2. Abocar en una cassola gran i afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i deixeu-ho coure a foc lent. Cuinar, remenant, fins que el sucre es