Passa al contingut principal

FESOLS AMB POPETS I GAMBES

 

Dilluns vaig fer fesols amb popets i gambes. Tenia els popets congelats i ja es tenien que fer servir. Van sortir molt bons, vaig adaptar algunes receptes que havia fer servir per coure calamars, i popets amb cigrons, etc, pero vaig anar fent i tastant el suc fins que va quedar al gust. Com que les temperatures van baixar degut a la pluja, ens va sentar perfecte. 

Ingredients
1 kg popets
12 gambes fresques
800g fesols cuits (vaig fer servir garrofons)
1 ceba petita, tallada fina
2 alls triturats
2 cullerades de tomàquet concentrat casolà (o 200g tomaquet natural)
2 fulles de llorer
200 ml de vi negre
1/2 litre de fumet de peix (extra)
Oli d’oliva
Sal, pebre negre i pebre vermell
all trinxat petit
julivert, trinxat petit
1 culleradeta de melmelada de bitxo (opcional)

Preparació
Peleu les gambes i poseu els caps i la pell en un cassó mitjà. Afegir-hi 500 ml d'aigua i portar a ebullició. Bullir durant uns 25 minuts i després triturar una mica amb el minipimer. Colar i reservar.
Mentrestant, poseu un altre cassó mitjà al foc, afegiu-hi els popets amb el vi negre, tapeu-lo i deixeu coure durant uns 25 minuts.
Retireu els popets i reserveu el suc.
En una paella gran, poseu una mica d'oli i afegir la ceba i quan estigui gairebé cuita afegir el all triturat. Deixar coure fins que la ceba estigui ben tendre. Afegir el tomàquet concentrat o el puré de tomàquet i coure uns minuts. Posar els popets i les fulles de llorer a la paella, afegir el fumet de les gambes, tapar i coure a foc lent durant uns 30 - 45 minuts, fins que els popets siguin ben tous.
Afegir-hi els fesols, el suc de coure els popets i el fumet de peix extra, i amb una cullera de fusta aixafar una mica alguns fesols per fer espessir una mica la salsa. Tirar-hi la sal, pebre i pebre vermell al gust, tapar i deixar-ho fent la xup-xup durant uns 15 - 20 minuts.
Afegir-hi les gambes crues i tancar el foc. Deixar-ho reposar, tapat, durant una mitja horeta.
Quan es l'hora de menjar, escalfarem els fesols i ho provarem de gust. Aqui s'hi pot afegir una culleradeta de melmelada de bitxo si es fa servir, i el all i julivert trinxat. 
Reduir el foc a lent i tapar. Deixar coure durant uns 5 minuts i servir.


Per a 2-3 persones com a plat principal.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PASTA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

A més de l'opció òbvia d'utilitzar la pasta de tomàquet per preparar una recepta que requereix molt tomàquet, com una salsa o una sopa, també pot utilitzar pasta de tomàquet per realçar el sabor d'altres receptes. Si es vol, es pot substituir la salsa de tomàquet per pasta de tomàquet. Si teniu un pot de pasta de tomàquet al rebost, esteu de sort: és el millor substitut de la salsa de tomàquet. Tot el que necessiteu és la pasta de tomàquet i aigua. Barregeu 1 part de pasta de tomàquet i 1 part d'aigua fins que s'integrin bé. Després, assaoneu la seva "salsa" al gust. Ingredients 1500 g de tomàquets, molt madurs i tallats a quarts 1 fulla de llorer seca 1 cullerada d'orenga seca 1 culleradeta de sal 1 culleradeta de sucre blanc oli d'oliva, per cobrir Preparació Thermomix 1. Poseu 750 g de tomàquets en el bol i piqueu-los 4 seg/velocitat 5. 2. Afegir els 750 g de tomàquets restants i picar 4 seg/vel 5. 3. Afegir el llorer, l'orenga, la sal i el

MELMELADA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

  Quan era molt joveneta, cada estiu fèiem  una visita als cosins del meu pare a la provincia de Lleida, on fèiem  varies parades començant  per Tàrrega , Anglesola i Bell-lloc. Es en aquest últim  poble on vaig provar la melmelada de tomàquet  per primer cop, i encara recordo lo bona que era. Aquesta es la primera vegada que la faig, i realment ha sortit boníssima . Es molt bona com a part d'una taula de formatges, o tant sols a sobre d'una torrada per esmorzar. Me la puc menjar a cullerades!!! Ingredients 750 g de tomàquet a quarts 1 cullerada de suc de llimona 500 g de sucre 1 rajolí de vainilla líquida (optional) Preparació Thermomix 1. Poseu al got els tomàquets i el suc de llimona. Trossegeu 4 seg/vel 4. 2. Afegiu-hi el sucre i la vainilla (si en feu servir). Posar el recipient Varoma destapat en la seva posició en lloc del got i programeu 45 min/100°C/vel 3. 3. Abocar la melmelada en un pot ben rentat i utilitzi a la seva conveniència. Mètode Tradicional 1. Tallem els to

SALSA BÀSICA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

Aquesta salsa es pot fer servir com la salsa de pot que ja esta fregida i per tant és molt pràctica de tenir a mà per cuinar qualsevol tipus de salsa per a pasta que requereixi tomàquet o qualsevol altra salsa per acompanyar plats de carn i peix. Ingredients 1200 g de tomàquets, tallats a trossos 110 g d'oli d'oliva verge extra 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sucre 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sal Preparació Thermomix 1. Posar al bol els tomàquets i tritureu-los 15 seg/vel 5.  2. Afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i sofregir 30 min/Varoma/vel 2. 3. En aquesta fase podeu congelar la salsa per a un ús posterior o podeu utilitzar-la de seguida. Abocar en una sopera i utilitzar immediatament o refrigerar en un recipient hermètic. Mètode tradicional 1. Posar els tomàquets en un robot de cuina o licuadora i tritureu-los 15 seg.  2. Abocar en una cassola gran i afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i deixeu-ho coure a foc lent. Cuinar, remenant, fins que el sucre es