Passa al contingut principal

BRAÇ DE GITANO DE GALETES I COCO

 





Aquesta recepta em porta moltes memories. La meva iaia la feia per ocasions especials, penso que per la festa major del poble. M'enrecordo molt perquè llavors no menjàvem gaires dolços de postre, i aquesta era una de les que m'agradaven més. Pero amb els anys, va desaparèixer del repertori de receptes de la familia i ningú sabia exactament com es feia. Un dia la vaig trobar en un blog i no vaig tardar a fer-la. A vegades hi ha coses que quan les fem després de molts anys, no surten tal com ens ho havíem imaginat, pero no va ser el cas amb aquest postre, ens va encantar! Al meu home també! I lo millor de tot es que no porta cocció i es pot servir mitja hora després de fer-lo. Sensacional! 😁😋

P.S. He fet aquest pastis unes quantes vegades, pero ahir vaig canviar el topping per chips de coco al forn, i encara va sortir millor. He posat la recepta al final, en Variacions..... 

Ingredients
100g de mantega a temperatura ambient
100g de coco ratllat
4 ous
4 cullerades de sucre (100g)
25 - 30 galetes Maria o semblant (jo les he fet servir rectangulars - aquí a Australia s'en diuen Arnold's Nice biscuits)
llet
unes gotes de licor de Malibu (opcional)

Preparació
Separar els rovells d'ou de les clares. Posar els rovells en un bol mitja i afergir el coco, el sucre i la mantequilla tallada a daus. 


Treballar la massa amb una forquilla fins que quedi ben homogènia. Afegir-hi el Malibu si en fas servir.


Sucar les galetes una a una amb llet freda. És important sucar amb llet les galetes perquè el pastís quedi ben tou però hem de vigilar de no passar-nos amb la llet perquè sinó, en pressionar la massa entre galeta i galeta, aquestes se'ns trencaran. És suficient amb posar un gruix de 5mm de llet en un plat, sucar la galeta per una banda i per l'altra de manera ràpida i deixar-la escórrer a la vora del plat.


Sucar-ne una i posar-hi una mica de massa ben repartida per tota la galeta, sucar una altra galeta i enganxar-la a la primera galeta com si fos un sandwich, anar sucant galetes i posant-hi pasta, i anar-les enganxant a les altres galetes formant un braç de gitano.

  

Un com acabades les galetes i la massa, posar el braç de gitano a la nevera fins una estona abans de servir. Fins aquest punt, aquest plat es pot tenir preparat del dia anterior.


Una hora, màxim dues abans de servir, muntar les tres clares a punt de neu amb una cullerada de sucre. 
Jo he fet el merengue amb la Thermomix, pero aquí teniu una recepta tradicional sense la Thermomix. Si en teniu una, teniu que buscar Merengue suizo, us poso el enllaç, pero com que jo tinc el Cookidoo australià, penso que igual no la trobareu.


Cobrir el braç de gitano fent que no es vegi cap galeta. 

  

Repartir mes coco pel damunt del merengue i decorar com us agradi mes. Guardar-ho a la nevera fins el moment de servir.


Per servir-lo, tallar el braç a la diagonal. 

Per a 6 persones


VARIACIÓ:
Topping amb chips de coco cruixent
Ingredients:
100 g de flocs de coco (també conegut com xips de coco)
3 cullerades de xarop d'auró
un raig de licor de Malibu (opcional)
¼ culleradeta - sal
Per fer aquest topping, prepareu una plata plana per anar al forn amb paper de forn i poseu-hi els flocs de coco en amb el xarop d'auró, un raig de Malibu (si el feu servir) i la sal. Barrejar be.


Posar al forn 165 C amb ventilador durant 8 minutes. Tornar a barrejar i continuar al forn durant uns 5 minuts més fins que estigui ben daurat i cruixent. Treure del forn i deixar refredar i encara quedarán una mica mes cruixents.


Posar-ho a sobre el braç amb uns petals de rosa, si en teniu, per decorar.


Tallar-ho diagonalment i servir.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PASTA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

A més de l'opció òbvia d'utilitzar la pasta de tomàquet per preparar una recepta que requereix molt tomàquet, com una salsa o una sopa, també pot utilitzar pasta de tomàquet per realçar el sabor d'altres receptes. Si es vol, es pot substituir la salsa de tomàquet per pasta de tomàquet. Si teniu un pot de pasta de tomàquet al rebost, esteu de sort: és el millor substitut de la salsa de tomàquet. Tot el que necessiteu és la pasta de tomàquet i aigua. Barregeu 1 part de pasta de tomàquet i 1 part d'aigua fins que s'integrin bé. Després, assaoneu la seva "salsa" al gust. Ingredients 1500 g de tomàquets, molt madurs i tallats a quarts 1 fulla de llorer seca 1 cullerada d'orenga seca 1 culleradeta de sal 1 culleradeta de sucre blanc oli d'oliva, per cobrir Preparació Thermomix 1. Poseu 750 g de tomàquets en el bol i piqueu-los 4 seg/velocitat 5. 2. Afegir els 750 g de tomàquets restants i picar 4 seg/vel 5. 3. Afegir el llorer, l'orenga, la sal i el

MELMELADA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

  Quan era molt joveneta, cada estiu fèiem  una visita als cosins del meu pare a la provincia de Lleida, on fèiem  varies parades començant  per Tàrrega , Anglesola i Bell-lloc. Es en aquest últim  poble on vaig provar la melmelada de tomàquet  per primer cop, i encara recordo lo bona que era. Aquesta es la primera vegada que la faig, i realment ha sortit boníssima . Es molt bona com a part d'una taula de formatges, o tant sols a sobre d'una torrada per esmorzar. Me la puc menjar a cullerades!!! Ingredients 750 g de tomàquet a quarts 1 cullerada de suc de llimona 500 g de sucre 1 rajolí de vainilla líquida (optional) Preparació Thermomix 1. Poseu al got els tomàquets i el suc de llimona. Trossegeu 4 seg/vel 4. 2. Afegiu-hi el sucre i la vainilla (si en feu servir). Posar el recipient Varoma destapat en la seva posició en lloc del got i programeu 45 min/100°C/vel 3. 3. Abocar la melmelada en un pot ben rentat i utilitzi a la seva conveniència. Mètode Tradicional 1. Tallem els to

SALSA BÀSICA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

Aquesta salsa es pot fer servir com la salsa de pot que ja esta fregida i per tant és molt pràctica de tenir a mà per cuinar qualsevol tipus de salsa per a pasta que requereixi tomàquet o qualsevol altra salsa per acompanyar plats de carn i peix. Ingredients 1200 g de tomàquets, tallats a trossos 110 g d'oli d'oliva verge extra 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sucre 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sal Preparació Thermomix 1. Posar al bol els tomàquets i tritureu-los 15 seg/vel 5.  2. Afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i sofregir 30 min/Varoma/vel 2. 3. En aquesta fase podeu congelar la salsa per a un ús posterior o podeu utilitzar-la de seguida. Abocar en una sopera i utilitzar immediatament o refrigerar en un recipient hermètic. Mètode tradicional 1. Posar els tomàquets en un robot de cuina o licuadora i tritureu-los 15 seg.  2. Abocar en una cassola gran i afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i deixeu-ho coure a foc lent. Cuinar, remenant, fins que el sucre es