Passa al contingut principal

MELMELADA DE BITXO (CHILE) - METODE TRADICIONAL I TM



Aquí teniu tres receptes per fer melmelada de bitxo. Tinc que dir-vos que aquestes receptes son molt semblants a la que vaig fer jo fa un temps, pero que per desgracia no trobo la recepta, doncs tinc tants llibres de cuina que no recordo a quin la vaig trobar. He posat una per fer servir la Thermomix, pero si teniu una TM, les altres receptes tambe es poden adaptar. (la foto tampoc es meva!!)

Thermomix
Dificultat: fàcil
Temps de preparació: 15 min
Temps total: 1h 15min
Mida de la porció: 1 Recepta total

Ingredients
1000 g de tomàquets madurs, tallats a quarts
40 g de gingebre d'arrel fresc, pelat, tallat a rodanxes rodones (2 mm)
40 g d'oli
80 g de bitxo vermell fresc, sense llavors i tallat a trossos (2 cm)
10 grans d'all
100 g de vinagre de vi blanc
200 g de sucre
2 culleradetes de sal marina fina

Preparació
Col·loqueu els tomàquets, el gingebre, l'oli, els bitxos i l'all al bol i piqueu 10 segons/vel 7 .
Afegiu-hi el vinagre, el sucre i la sal i, a continuació, amb el cistell a foc lent en lloc de la tassa de mesura, deixeu coure 60 min/Varoma/vel 3 . Cap al final d'aquest temps, preescalfeu el forn a 160 °C i poseu els pots i les tapes al forn per esterilitzar durant aprox. 10 minuts.
Traieu el cistell a foc lent i introduïu la tassa de mesura i tritureu 1 min/vel 5-9, augmentant la velocitat gradualment .
Transferiu a pots de vidre calents amb tapes de rosca (vegeu el consell), deixant aprox. un espai de 5 mm a la part superior. Assegureu-vos que les vores dels pots estiguin netes i tanqueu immediatament.

Consells i trucs
Quan ompliu el pot, assegureu-vos que tant el pot com la melmelada estiguin calents per evitar que es trenqui.
Per preparar pots, poseu 500 g d'aigua en un bol. Col·loqueu els pots i les tapes cap per avall al centre del Varoma i coeu al vapor 20 min/Varoma/vel 1 . Deixar escórrer - no assecar ni tocar les superfícies interiors. Alternativament, rentar bé els pots i les tapes amb aigua calenta i sabó. Esbandir abocant aigua bullint. Prepareu-lo per omplir, si cal, col·locant un drap de cuina net en una llauna i escalfant al forn a 100 °C fins que sigui necessari.
Serviu amb una taula de formatges, embotits o fins i tot afegiu-ho a salses per obtenir més sabor.

Mètode tradicional
Melmelada de bitxo amb tomàquet - Neil Perry
Ingredients
4 tomàquets madurs de mida mitjana
1 cullerada d'oli d'oliva verge extra
1/2 ceba petita, picada finament
1 gra d'all, ben picat
1/2 pebrot vermell, sense llavors i tallat a daus d'1 cm
1 culleradeta de gingebre picat finament
100 ml de vinagre de sidra
2 cullerades de sucre llustre
2 cullerades de sucre moreno
1 cullerada de suc de llimona fresc
1/2 culleradeta de sal marina
3 bitxos vermells, ben picats

Mètode
1. Per fer la melmelada, poseu els tomàquets en aigua bullint durant 10 segons i, després, refresqueu-los ràpidament amb aigua gelada. Pelar, tallar per la meitat, treure les llavors i tallar a trossos de 2 cm.
2. Escalfeu l'oli en una olla / cassola gran de base gruixuda. Afegiu la ceba, l'all, el pebrot i el gingebre, remeneu-ho a foc lent fins que la ceba estigui toba i lleugerament daurada. Afegiu la resta d'ingredients a la cassola i deixeu-ho coure a foc lent sense tapar, remenant de tant en tant durant aproximadament 1 hora o fins que la mescla espesseixi, vigilant que la melmelada no s'enganxi a la base.

Melmelada casolana de bitxo dolç - Kitchen Mason
Ingredients
4 pebrots vermells
5 Xilis vermells
Peça de gingebre fresc de 5 cm
4 grans d'all
200 g de tomàquets en conserva
375 g de sucre llustre moreno
125 ml de vinagre de vi negre

Instruccions
En primer lloc, haureu de preparar les verdures. Traieu les llavors i piqueu aproximadament els pebrots, talleu la part superior dels bitxos, deixeu-ne les llavors; no serà picant, us ho prometo! pelar el gingebre i piqueu-ho a troços petits. Finalment, peleu els grans d'all. 
Un cop tingueu les verdures a punt, poseu-ho tot al processador d'aliments juntament amb els tomàquets en conserva.
Triturar fins que tot estigui picat raonablement fi i aboqueu-lo en una cassola/olla de base gruixuda. Com més ampla sigui la cassola, millor, ja que es reduirà molt més ràpidament. 
Afegiu-hi el sucre llustre moreno i el vinagre de vi negre i remeneu-ho bé. Pugeu el foc força alt i porteu-ho a ebullició.
Un cop comenci a bullir, notareu una "escuma" taronja i escumosa que flota a la part superior. Heu de treure-la. Això només apareixerà els primers 5 minuts més o menys, llavors no hauria d'aparèixer més.
Ara baixa la temperatura a foc lent, deixa que bulli i redueixi fins que quedi espessa i enganxosa. Assegureu-vos de remenar-ho de tant en tant per mantenir-ho tot ben barrejat. Això pot trigar aproximadament una o 2 hores, però depèn de la mida de la cassola i de la temperatura del foc.
En aquesta etapa, heu de vigilar de prop la vostra melmelada de bitxo dolç i remenar més sovint perquè no s'enganxi i no es cremi al fons de la cassola. Probablement també voldreu baixar una mica la temperatura. Quan la melmelada s'ha reduït fins al punt que, si hi passes una cullera, deixa un rastre: està llesta per abocar-la (encara calenta) en un pot esterilitzat.
Val a dir que la melmelada mantindrà pràcticament la mateixa consistència fins i tot quan es refreda (per la manca de pectina als ingredients), així que si la voleu una mica més espessa, seguiu cuinant fins que assoleixi la textura desitjada.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PASTA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

A més de l'opció òbvia d'utilitzar la pasta de tomàquet per preparar una recepta que requereix molt tomàquet, com una salsa o una sopa, també pot utilitzar pasta de tomàquet per realçar el sabor d'altres receptes. Si es vol, es pot substituir la salsa de tomàquet per pasta de tomàquet. Si teniu un pot de pasta de tomàquet al rebost, esteu de sort: és el millor substitut de la salsa de tomàquet. Tot el que necessiteu és la pasta de tomàquet i aigua. Barregeu 1 part de pasta de tomàquet i 1 part d'aigua fins que s'integrin bé. Després, assaoneu la seva "salsa" al gust. Ingredients 1500 g de tomàquets, molt madurs i tallats a quarts 1 fulla de llorer seca 1 cullerada d'orenga seca 1 culleradeta de sal 1 culleradeta de sucre blanc oli d'oliva, per cobrir Preparació Thermomix 1. Poseu 750 g de tomàquets en el bol i piqueu-los 4 seg/velocitat 5. 2. Afegir els 750 g de tomàquets restants i picar 4 seg/vel 5. 3. Afegir el llorer, l'orenga, la sal i el

MELMELADA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

  Quan era molt joveneta, cada estiu fèiem  una visita als cosins del meu pare a la provincia de Lleida, on fèiem  varies parades començant  per Tàrrega , Anglesola i Bell-lloc. Es en aquest últim  poble on vaig provar la melmelada de tomàquet  per primer cop, i encara recordo lo bona que era. Aquesta es la primera vegada que la faig, i realment ha sortit boníssima . Es molt bona com a part d'una taula de formatges, o tant sols a sobre d'una torrada per esmorzar. Me la puc menjar a cullerades!!! Ingredients 750 g de tomàquet a quarts 1 cullerada de suc de llimona 500 g de sucre 1 rajolí de vainilla líquida (optional) Preparació Thermomix 1. Poseu al got els tomàquets i el suc de llimona. Trossegeu 4 seg/vel 4. 2. Afegiu-hi el sucre i la vainilla (si en feu servir). Posar el recipient Varoma destapat en la seva posició en lloc del got i programeu 45 min/100°C/vel 3. 3. Abocar la melmelada en un pot ben rentat i utilitzi a la seva conveniència. Mètode Tradicional 1. Tallem els to

SALSA BÀSICA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

Aquesta salsa es pot fer servir com la salsa de pot que ja esta fregida i per tant és molt pràctica de tenir a mà per cuinar qualsevol tipus de salsa per a pasta que requereixi tomàquet o qualsevol altra salsa per acompanyar plats de carn i peix. Ingredients 1200 g de tomàquets, tallats a trossos 110 g d'oli d'oliva verge extra 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sucre 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sal Preparació Thermomix 1. Posar al bol els tomàquets i tritureu-los 15 seg/vel 5.  2. Afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i sofregir 30 min/Varoma/vel 2. 3. En aquesta fase podeu congelar la salsa per a un ús posterior o podeu utilitzar-la de seguida. Abocar en una sopera i utilitzar immediatament o refrigerar en un recipient hermètic. Mètode tradicional 1. Posar els tomàquets en un robot de cuina o licuadora i tritureu-los 15 seg.  2. Abocar en una cassola gran i afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i deixeu-ho coure a foc lent. Cuinar, remenant, fins que el sucre es