Passa al contingut principal

PA DE PITA - THERMOMIX I METODE TRADICIONAL


Qui va fer la butxaca a la pita? Pita és el pa àrab khubez adi ('pa ordinari') o khubez kimaaj (pres del turc i traduït com a 'pa cuit a les cendres'). Abans que els forns d'interior esdevinguessin la norma, aquesta massa "ordinària" s'enrotllava ràpidament en forma ovalada i després es llençava contra les parets interiors molt calentes del forn d'exterior o directament a les cendres de la pròpia foguera. L'intens calor de la flama i el vapor que s'evapora ràpidament fan la feina que faria un laudant, creant munts de petites bombolles d'aire que fan que la massa pugi ràpidament. Puja ràpidament i també es cuina molt ràpidament, però, un cop fora del forn, es desinfla amb la mateixa rapidesa! La velocitat en què es produeix tot aquest procés de pujada i baixada és el que provoca la divisió entre les dues capes de massa i la “bossa” buida que queda. Aquesta cavitat és el que distingeix el pa de pita d'altres pans plans i el que, afortunadament, el converteix en la base ideal per a tot tipus de farcits: fal·lafel, shawarma, ijeh, etc.

Ingredients
1 culleradeta de llevat instantània seca
270 g d'aigua
1 culleradeta de sucre
1 culleradeta d'oli d'oliva
385 g de farina blanca de pa de força
115 g de farina integral
35 g de llet en pols
1 culleradeta de sal marina fina

Preparació 
Thermomix
Poseu el llevat, l'aigua i el sucre en un bol i escalfeu 30 seg/37°C/velocitat 2.
Afegiu-hi l'oli, la farina, la llet en pols i la sal i pasteu-ho 3 min/amassar. 

Mètode Tradicional
Poseu el llevat, el sucre i 100 ml d'aigua tèbia en un bol petit o tassa a part. Deixeu-ho reposar uns 4 minuts, o fins que la barreja comenci a bombollejar.
Poseu la farina, la llet en pols i la sal al bol de la pastadora amb el ganxo de pastar posat. Barreja-ho a velocitat baixa durant un minut perquè els ingredients s'integrin. Augmentar la velocitat a mitja i, a continuació, abocar lentament la barreja de llevat calent, seguida de l'oli: al principi es formarà una massa irregular, però mantenir la màquina en marxa durant uns 7 minuts, afegint lentament l'aigua restant, perquè la massa s'uneixi com una bola. La massa ha de quedar llisa i elàstica i no s'ha d'enganxar als dits en pessigar-la.

Tots dos mètodes
Passar la massa a un recipient, lleugerament untat amb oli.

 Cobrir-la amb film transparent i deixar-la reposar en un lloc càlid fins que dupliqui la mida (aproximadament 1 hora).

Transcorregut aquest temps, dividir la massa en 7-8 trossos de la mateixa mida, formar una bola amb cadascun i deixar reposar 15 minuts. 

Amb un corró, formeu un disc d'uns 18 cm de diàmetre. Procureu que la massa no es trenqui, ja que això permetria la sortida del vapor al forn i evitaria que les pites s'inflessin. Continueu fins que totes les boles de massa estiguin estirades, cobrint-les amb un drap de cuina humit una vegada estirades, per evitar que s'assequin. Deixeu-ho reposar 20 minuts més.
Mentre es fermenta la massa, pre-escalfar el forn a 250 ° C ventilador. Col·locar les safates en què s'enfornarà el pa al forn perquè s'escalfin. Introduir al forn tantes safates com sigui possible: només cabran 2 o 3 pites a cada safata, per la qual cosa caldrà fer-les per tandes.
Quan estigui llest per enfornar, treure les safates calentes del forn i col·locar 2 o 3 pans de pita a cadascuna (depenent de quants càpiguen sense que se superposi la massa), amb la part superior cap avall: donar-los la volta en aquest moment permet que els pans de pita fornejats quedin igual de "tous" per ambdós costats. Enfornar durant 4-5 minuts, o fins que s'inflen i la part superior estigui lleugerament daurada. No és convenient que prenguin gaire color, ja que el pa s'enduriria.
Repetiu-ho amb la resta de la massa. Col·loqueu les pites en una safata gran o un recipient poc profund i cobriu-les amb un drap de cuina net mentre se segueixen enfornant les tandes restants de massa. 

Cobrir-les amb el drap és important per mantenir el pa humit i esponjós mentre continua amb la resta de la massa. Serviu-ho tebi o deixeu-ho refredar completament abans de servir.

Aquí les vaig fer per la recepta de Shawarma de pollastre. Si voleu la recepta complerta poder trovar-la aquí.

NOTES
Com avançar-se
: El pa de pita fresc és tou i suau i es menja el mateix dia que s'enforna. No obstant això, el pa que tingui més d'un dia es pot utilitzar per fer fattoush, per exemple, o fregir-lo en una paella amb una barreja d'oli d'oliva i mantega per afegir-lo a qualsevol sopa o amanida com si fossin crostons. Prepareu la quantitat complerta encara que no es mengi totes les pites d'una vegada. Les pites es poden congelar una vegada enfornades i després escalfar-les al forn o torrar-les per servir-les.

Per variar: La massa de pita és la mateixa que s'utilitza per fer manakeesh, quan la massa s'estén per fer pita però després es pinzella o es cobreix amb diverses coses abans de coure-la, com si fos una pizza. Per al manakeesh amb za'atar, barregeu 120 ml d'oli d'oliva amb 100 g de za'atar i unteu cada pa de pita amb una cullerada i mitja. Si voleu, poder posar-hi una mica de tomàquet finament picat per sobre i, a continuació, poseu-les amb compte en dues o tres safates de forn pre-escalfades. Enfornar a 250 ° C ventilador durant 8-10 minuts, girant les safates a meitat del fornejat, fins que estiguin lleugerament daurades, i servir de seguida.

8 pites

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PASTA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

A més de l'opció òbvia d'utilitzar la pasta de tomàquet per preparar una recepta que requereix molt tomàquet, com una salsa o una sopa, també pot utilitzar pasta de tomàquet per realçar el sabor d'altres receptes. Si es vol, es pot substituir la salsa de tomàquet per pasta de tomàquet. Si teniu un pot de pasta de tomàquet al rebost, esteu de sort: és el millor substitut de la salsa de tomàquet. Tot el que necessiteu és la pasta de tomàquet i aigua. Barregeu 1 part de pasta de tomàquet i 1 part d'aigua fins que s'integrin bé. Després, assaoneu la seva "salsa" al gust. Ingredients 1500 g de tomàquets, molt madurs i tallats a quarts 1 fulla de llorer seca 1 cullerada d'orenga seca 1 culleradeta de sal 1 culleradeta de sucre blanc oli d'oliva, per cobrir Preparació Thermomix 1. Poseu 750 g de tomàquets en el bol i piqueu-los 4 seg/velocitat 5. 2. Afegir els 750 g de tomàquets restants i picar 4 seg/vel 5. 3. Afegir el llorer, l'orenga, la sal i el

MELMELADA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

  Quan era molt joveneta, cada estiu fèiem  una visita als cosins del meu pare a la provincia de Lleida, on fèiem  varies parades començant  per Tàrrega , Anglesola i Bell-lloc. Es en aquest últim  poble on vaig provar la melmelada de tomàquet  per primer cop, i encara recordo lo bona que era. Aquesta es la primera vegada que la faig, i realment ha sortit boníssima . Es molt bona com a part d'una taula de formatges, o tant sols a sobre d'una torrada per esmorzar. Me la puc menjar a cullerades!!! Ingredients 750 g de tomàquet a quarts 1 cullerada de suc de llimona 500 g de sucre 1 rajolí de vainilla líquida (optional) Preparació Thermomix 1. Poseu al got els tomàquets i el suc de llimona. Trossegeu 4 seg/vel 4. 2. Afegiu-hi el sucre i la vainilla (si en feu servir). Posar el recipient Varoma destapat en la seva posició en lloc del got i programeu 45 min/100°C/vel 3. 3. Abocar la melmelada en un pot ben rentat i utilitzi a la seva conveniència. Mètode Tradicional 1. Tallem els to

SALSA BÀSICA DE TOMÀQUET - THERMOMIX I MÈTODE TRADICIONAL

Aquesta salsa es pot fer servir com la salsa de pot que ja esta fregida i per tant és molt pràctica de tenir a mà per cuinar qualsevol tipus de salsa per a pasta que requereixi tomàquet o qualsevol altra salsa per acompanyar plats de carn i peix. Ingredients 1200 g de tomàquets, tallats a trossos 110 g d'oli d'oliva verge extra 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sucre 1 ½ - 2 ½ culleradeta de sal Preparació Thermomix 1. Posar al bol els tomàquets i tritureu-los 15 seg/vel 5.  2. Afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i sofregir 30 min/Varoma/vel 2. 3. En aquesta fase podeu congelar la salsa per a un ús posterior o podeu utilitzar-la de seguida. Abocar en una sopera i utilitzar immediatament o refrigerar en un recipient hermètic. Mètode tradicional 1. Posar els tomàquets en un robot de cuina o licuadora i tritureu-los 15 seg.  2. Abocar en una cassola gran i afegiu-hi l'oli d'oliva, el sucre i la sal i deixeu-ho coure a foc lent. Cuinar, remenant, fins que el sucre es